Wednesday, June 22, 2005

De volgende Amerikaanse president


In de VS is de presidentsrace naar 2008 begonnen. Financiers moeten immers nu al warm worden gemaakt. Bush junior is onverkiesbaar, want sinds “the dictator” FDR vier keer na elkaar president was, heeft men in de VS het aantal termijnen beperkt tot twee.

Arnold Schwarzenegger is niet in de V.S. geboren, en dus onverkiesbaar. Niettemin is er al nagedacht om de Grondwet te wijzigen, maar in de V.S. is dit zo ongelooflijk moeilijk, dat het vreemd was dat er echt over werd nagedacht.

De topfavoriete bij de democraten is Hillary Rodham Clinton. Maar gehaat en verafschuwd als ze is door een aanzienlijk deel van de bevolking, heeft ze daardoor een serieuze handicap. Bovendien is ze een vrouw, wat geen rol zou mogen spelen, maar het wel nog altijd doet voor veel mensen. Alhoewel ze daardoor natuurlijk ook extra aandacht krijgt, dus zoveel zal het wel niet meespelen.

Hillary dient eerst nog herkozen te worden in 2006 als senator voor de staat New York. Zij zal daar geen tegenstand krijgen van een eventuele latere tegenstander in de presidentsverkiezing: Rudolph Giuliani, de burgemeester van New York ten tijde van 9-11, en de man die met zijn succesvol zero-tolerance beleid “the big apple” van één van de onveiligste tot één van de veiligste grote steden van de V.S maakte. Zijn status als “burgemeester van Amerika” kan alleen maar schade oplopen door een electorale confrontatie in de aanloop naar 2008.

Het feit dat Giuliani echter van New York is, kan hem nog steeds parten spelen. Zijn liberale morele standpunten zijn in conservatief Amerika geen vanzelfsprekendheid. Maar het is een man die een heel breed spectrum bestrijkt, wat hem sterk kan steunen.

Andere voorname Republikeinse kandidaten zijn de eeuwige kandidaat John McCain, Jeb Bush (broer van "W." en goeverneur van Florida), senaatsfractievoorzitter Bill Frist, oud-minister van “homeland security” John Ashcroft, en dan nog enkele mindere goden (zie link via titel). Minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice heeft al uitgesloten dat ze zal opkomen.

Bij de democraten dingen naast Hillary ook John Edwards mee, Russ Feingold (populair onder vakbonden) en Bill Richardson, de hispanic die goeverneur is van New Mexico. Ook voor Al Gore wordt publiciteit gevoerd, en in mindere mate voor John Kerry, die waarschijnlijk niet zal opkomen.

Door de naam van de persoon, gevolgd door “run president 2008” in te tikken in google, kan het aantal hits een aanduiding zijn van de kansen van de persoon:

John Kerry (D) 338.000 (onwaarschijnlijk)

Hillary Clinton (D) 198.000

John Edwards (D) 183.000

John McCain (R) 137.000

Al Gore (D) 133.000

Bill Frist (R) 107.000

Jeb Bush (R) 85.700

Bill Richardson (D) 69.500

Condoleezza Rice (R) 66.500 (onwaarschijnlijk)

John Ashcroft (R) 56.600

Giuliani (R) 51.800 ("Rudolph" + "Rudy")

Russ Feingold (D) 26.900


Het valt op dat voornamelijk democraten aan de top staan, net als de oudgediende Republikein John McCain. Het feit dat er een republikeinse president is, zorgt er wellicht voor dat republikeinen zich iets meer schromen om zich nu al te profileren. Giuliani en Jeb Bush, volgens analisten de topfavorieten bij de Republikeinen, halen ook minder dan Frist en McCain, die zich wegens hun underdogpositie wellicht meer en vroeger moeten profileren.

Ik gok op een race Rudolph Giuliani vs. Hillary Clinton. George W. Bush zal zijn broer steunen, zoals de populaire Reagan in de aanloop naar de verkiezingen in 1988 Bush senior steunde, maar ik denk dat Bush jr. helemaal niet zo populair meer zal zijn als Reagan toen was.

De situtatie in Irak zorgt voor veel Amerikaanse doden en voor geldtekort. De mogelijkheden om de economie kunstmatig op te blazen door de Fed op te dragen de rente te verlagen zijn uitgeput. Eerder komt er een crash van de onroerend goed - bubble in de V.S, net veroorzaakt door de Fed. Na de zaak Terri Schiavo is bovendien de grens bereikt in de V.S. van het politiek uitbuiten van ethisch conservatisme, want het publiek keerde zich af van de politieke exploitatie ervan. Bovendien was Jeb Bush dan nog zelf betrokken in deze Republikeinse nederlaag.

Giuliani is van New York, en dus de geschikte man om Hillary op eigen terrein stemmen afhandig te maken in het noordoosten. De rest van het land zal sowieso al minder voor Hillary stemmen, maar wel voor de Republikein Giuliani, die zich wel wat ethisch conservatiever zal profileren. Bovendien kan hij kritiek geven op de oorlog in Irak zonder te worden beschuldigd van een gebrek aan patriotisme of te zacht voor terroristen, dankzij zijn 9-11 verleden. Ik denk dus dat hij de volgende Amerikaanse president zal worden.

Maar laat u zich niet misleiden door dit circus. Wie de volgende president wordt, is niet zo oneindig belangrijk. De rekeningen zullen moeten worden betaald, de situatie in Irak opgekuist, de lobbygroepen zullen hun investering terug willen zien, en de internationale competitie zal onverminderd voortgaan.

9 comments:

Chris Demeyere said...

Mijn geld staat op Giuliani. Tenminste, als de huidige selectie kandidaten de defintieve blijkt, wat ik betwijfel.

Giuliani is charismatisch, bekend, wordt niet gehaat (wat van Hilary niet gezegd kan worden) en komt revolutionair genoeg uit het Noorden. Als republikein scoorde hij met zijn zero-tolerantiebeleid, maar ook met zijn optreden na 9/11. Zelfs zwaar-linkse New Yorkers als Moby prezen hem nadien de hemel in, terwijl ze hem een jaar voordien nog een rechtse zak vonden. Als hij verder de steun van de Republikeinen blijft behouden, dan levert hem dat ook de Bible Belt op. De republikeinen kunnen niet verliezen in heel wat staten. Giuliani zou er voor kunnen zorgen dat de democraten wél verliezen in hun traditionele machtsbasis, de Noord-Westelijke staten. (Die kijken neer op de rest van de States als Parijs op de rest van Frankrijk) Als het tot een race Giuliani-Clinton komt lijkt het wel duidelijk.

Maar wie kan nu zeggen welke de échte kandidaten zullen zijn? Waarschijnlijk zullen er in beide partijen verschillende kandidaten zijn waaruit slechts enkele maanden voor de verkiezingen een definitieve kandidaat wordt gekozen.

Anonymous said...

Het is allemaal nog koffiedik kijken. Er kan nog zoveel gebeuren op 3,5 jaar. Maar wie het ook wordt, personen zijn wel degelijk belangrijk, ook al moeten de rekeningen worden betaald, enz.

Steel Monkey said...

Mijn voorspelling is, zal die republikeinse SenaatsMeerderheidsleider Wetsvoorstel Frist de republikeinse presidentiële nominatie in 2008 winnen. Frist is de derde de hoogste stand republikein in de Verenigde Staten, achter President Bush en Vice-president Cheney.

Pieter Cleppe said...

Cheney is ook niet uit te sluiten volgens "The Weekly Standard":

http://www.weeklystandard.com/Content/Public/Articles/000/000/005/295zkwpw.asp

Ik geef Cheney weinig kans om veel stemmen te halen. Hij is het typevoorbeeld van de arrogante technocraat.

Pieter Cleppe said...

http://www.weeklystandard.com/
Content/Public/Articles/000/000/005
/295zkwpw.asp

Steel Monkey said...

Dit is waar wij van mening verschillen. Ik hou van Cheney.

Nicolas Raemdonck said...

My vote goes for McCain. Heb die man altijd graag gemogen. Maar dat is een persoonlijke keuze.
Giuliani zou ook wel een goede keuze zijn of Rice (maar die laatste zal waarschijnlijk niet meedoen.) Maar inderdaad, het is allemaal nog veraf en er kan nog van alles gebeuren.

http://nicolas-raemdonck.blogspot.com/

Anonymous said...

pieter, zet daar nkeer een ander artikel op, bij wijze van afsluiter... ik kan die vent zijn kop nie meer zien
tot morgen trouwens!
x

Anonymous said...

Senator (D) Joe Biden doet ook mee - gehoord in the Daily Show (ik neem aan dat dit niet voor "de grap" was).

Verder geef ik Condi Rice nog een grote kans, ook al weigert ze momenteel nog. Zie ook www.rice2008.com.