Friday, May 06, 2005

Euro verliest stilaan haar glans


een boek uit 1998, dat profetisch de verschillen in koopkracht tussen euro en gulden duidelijk maakt

Nog economisch schadelijker dan belastingen, is inflatie. In tegenstelling tot belastingen, die louter een verarming betekenen van een persoon, zorgt inflatie ervoor dat het betaalmiddel in een economie onzeker wordt. De kost hiervan is uiteraard nog vele keren hoger dan de kost van een belasting.

De euro wordt al te vaak bekeken als een succesoperatie, en er zijn zeker voordelen, zoals het niet meer moeten omwisselen van geld wanneer men binnen de eurozone reist. De glans van de euro neemt echter af, nu meer en meer de tekorten van de eenheidsmunt duidelijk worden.

Nu is bekendgeraakt dat in januari 2001 Nederland met 5,1 % ineens bovenaan stond in het rijtje van eurolanden met een hoge inflatie. Dat was het gevolg van het feit dat de koers van de euro ten opzichte van de gulden werd vastgelegd op vijf tot tien procent boven de werkelijke waarde. Een gulden was in realiteit echter helemaal geen 2,2 euro waard, maar slechts 2,1 of 2,0 euro.

Niet enkel in Zuid-Europese landen, zoals ItaliĆ« of Griekenland, richtte de euro dus aanzienlijke schade aan. Daar werd ze immers ingevoerd in landen die helemaal niet voldeden aan de voorwaarden om zo’n sterke munt te hebben. In Griekenland werd zelfs met de cijfers gefraudeerd om – min of meer - aan de Maastrichtnormen te voldoen.

Allemaal geen verassing uiteraard. Een regulering van het geld centraliseren is nooit een goed idee, en zeker niet wanneer het gebeurt op zo’n grote schaal in zo’n diverse economische zone als de eurozone.

Het moet gezegd dat de euro eventueel op wereldvlak een goede zaak zou kunnen zijn, omdat ze de dollar concurrentie aandoet. Zo overwoog de OPEC om de euro te gebruiken om de olieprijzen uit te drukken. Het opgeven van het stabiliteitspact in de EU, waardoor er minder budgettaire orthodoxie zal zijn, ontneemt de euro echter elke kans om de dollar te vervangen. Daarvoor wordt al aan de Renminbi gedacht, de Chinese munt.

Ook de periode waarin Europese consumenten goedkoop Amerikaanse producten konden kopen, lijkt voorbij. De euro verliest stilaan haar glans. Nu is het alleen nog maar wachten op het einde van de onafhankelijkheid van de ECB. Zodat politici ongestoord een artificieel op krediet levende economie kunnen stimuleren, door de centrale bank een lage rente op te leggen. Zoals in de V.S. Maar schulden moeten natuurlijk ooit betaald worden.

Voor het nieuws dat de gulden te goedkoop de euro is ingeloodst: zie

http://www.libertarian.nl/NL/archives/001946.php

2 comments:

Anonymous said...

"Een gulden was in realiteit echter helemaal geen 2,2 euro waard, maar slechts 2,1 of 2,0 euro."

Je bedoelt natuurlijk andersom

Pieter Cleppe said...

Ja, inderdaad. Accurater: "De gulden trad zo te goedkoop toe tot de euro. De koers van de euro ten opzichte van de gulden werd vastgeklonken op 2,20371 euro. Dat was vijf tot tien procent boven de werkelijke waarde, stellen deskundigen vast. De koers had 2,10 of 2,00 euro moeten zijn."